OCEANE EMPIRE LSV – 18 ВЪЗЕЛА И НУЛЕВИ ВРЕДНИ ЕМИСИИ
Jan 10, 2011
Компанията Sauter Carbon Offset Design представи нов проект на първата в света въглеродно неутрална супер яхта. Разработената по еко проекта яхта Ocean Empire LSV (Life Support Vessel – поддържащ живота кораб) се задвижва от електромотори , а електроенергията за зареждането на батериите се генерира от различни енергийни източници – слънчева светлина, вятър и енергията на вълните. Катамаранът Ocean Empire LSV е дълъг 144 фута (44 м). Според неговите конструктори той би могъл да остане на вода неопределено дълъг срок от време, тъй като черпи енергия от възстановяеми енергийни източници и разполага с две хидропонни ферма с площ от 30 квадратни метра за отглеждане на различни култури.

Първата енергия от природни възстановяеми източник, която използва Ocean Empire LSV, е слънчевата. Освен за затопляне и огряване на двете хидропонни ферми тя зарежда и бордовите акумулатори чрез монтираните на палубата и покрива фотофолтрични слънчеви панели с площ от 400 квадратни метра с обща мощност от 70 киловата. Вторият природен източник, който ползва първата в света свободна от въглерод яхта, е вятъра. Той се впряга в буквалния смисъл на думата в голямо хвърчило (кайт), което се пуска от предната част на палубата с помощта на специална сгъваема рампа. След като се раздуе от вятъра хвърчилото се вдига с яко въже в небето, за да хване по-добре вятъра. Хвърчилото с площ от 80 квадратни метра има въздушни камери, които поддържат формата му, като при крилото на параплана. Според авторите на проекта при подходящ силен вятър кайтът може да тегли еко яхтата със скорост до 18 възела. Паралелно с това хвърчилото може да зарежда и батериите с развъртаните от движението водни винтове, които са свързани с обратимите електрически машини, работещи както електромотори и генератори.

Третият неизчерпаем природен източник, който може да използва е Ocean Empire LSV, са морските вълни. Те се впрягат в действие посредством маховика на системата за гасене на движенията - Motion Damping Regeneration (MDR). Тя използва технология, която гаси вибрациите (причинени от силен вятър и земетресения) на небостъргача в Тайпе. Когато се разклаща от вълните маховикът на системата MDR извършва едновременно две полезни действия – гаси и намалява амплитудите - отклоненията на корпуса от морското вълнение и едновременно зарежда бордовите акумулатори. При силно вълнение маховикът може да генерира 50 киловата допълнителна електроенергия.

За допълнително подсигуряване Ocean Empire LSV е оборудвана и с два еко турбодизела D16 BlueTec на „Мерцедес”. В случай на мрачно време, безветрие, липса на вълнени или някаква възникнала екстрена ситуация тяхната мощност от 350 киловата се използва за зареждане на батериите.

“Проектът Ocean Empire LSV показва пътя за освобождаването на общността на почитателите на Супер яхтите от зависимостта им към традиционните енергийни източници. Освен това този проект може да прекрати и вредното въздействие на флота от Супер яхти върху Биосферата”, аргументира идеята на еко проекта главният дизайнер на компанията Sauter Carbon Offset Design Ричард Соутер.

Според оценките на шефът на дизайнерите и един от основателите на
компанията Sauter Carbon Offset Design построяването на Ocean Empire LSV ще струва малко по-скъпо в сравнение с цената на една класическа моторна Супер яхта със същите размери. Ричард Саутер твърди още, че еко яхтата ще може да изминава годишно до 12000 морски мили с нулеви вредни въглеродни емисии. Ако проектът бъде осъществен Ocean Empire LSV ще може да осигури луксозния престой на борда за 10 гости плюс каютите за 8-членния екипаж. За построяването на Ocean Empire LSV ще е необходима инвестиция от около 17 млн. долара. Проектът може да бъде осъществен в рамките на 18 месеца, отправят предизвикателство към потенциалните инвеститори от Sauter Carbon Offset Design..

Ocean Empire LSV:

114,3 фута дължина (44 м)

51 м широчина (15 м)

2,62 фута газене (около 0,8 м)

12 възела крейсерска скорост

18 възела максимална скорост

10 гости

8 души екипаж

Снимки:
Изработка: logo_tevla.gif  |  Дизайн: enigra